På et par af sommerens hedeste dage besøgte vi Beja i Alentejo-regionen. Der var meget at se, for denne provinshovedstad har haft strategisk og økonomisk betydning fra før romerne kom til den iberiske halvø, og nærheden til den spanske grænse har gjort det vigtigt at befæste byen.


I dag præger både handel og kulturliv by-billedet, som i denne gade, hvor alle husfacader viste striber af Luis Afonso under transparente parasoller.


Et nærbillede af en af Luís Afonso’s kommentarer til aktuel politik. På skiltet bydes borgeren “Velkommen. Der er to veje til disposition for adgang til vores service” – til venstre den lovlige stenede vej, til højre den korrupte røde løber.

Der afholdes tegneseriefestivaller i Beja, og der skulle være et tegneseriebibliotek i kulturhuset, så det opsøgte vi i eftermiddagsheden.
Foran bygningen var opstillet en kampvogn, og unge mænd og kvinder stod klar til at informere om mulighederne for at blive optaget i det portugisiske forsvar. Det var jo ikke vores ærinde, men en af de camouflage-klædte ledte os hen til en ældre herre, Isaclino da Palma, som med glæde ville vise os udstillingen. Det viste sig at være noget helt andet end vi forventede. I en høj alder, efter et liv med fodbold og som cafévært, er Isaclino begyndt at lave figurer, først i træ, og nu i ler.
Han tegner skitser af folk, som han ser på gaden, og når han kommer hjem, bliver det til små portrætter som dem, der hænger her på væggen.

Der er også grupper af figurer, som dette kor, der synger områdets særlige sang “CANTE de Alentejo“. Isaclino fortalte, at han snart skulle ud og undervise en gruppe børn i at synge ligesom figurerne. Han forstår at synge for med sin 90-årige stemme, der stadig har kraftig klang.


Mange af figurerne fremstiller scener fra byens historie og de bibelske fortællinger.
Her ser vi Isaclinos udgave af den hellige familie:


Mens vi gik rundt og så på figurerne, tegnede Isaclino en skitse af hver især, på de to sider af en serviet, han havde i lommen:


Det interessante ved Isaclinos arbejdsmetode er, at han med et enkelt blik danner sig et billede af personen, som han så tegner efter hukommelsen uden yderligere frem-og-tilbage-reference til den pågældende.

Flere og større billeder af ISACLINO DA PALMA’s figurer

På youtube kan man se Ramiro Morais og Manuel Monteiros kortfilm :
Isaclino– As Mãos que Trabalham o Barro (de hænder, der bearbejder leret)