I maj måned er det tid for en særlig delikatesse: criadillas de campo (Terfezia arenaria) – Extremaduras trøfler. De vokser under jorden, i fredelig sameksistens med den blomstrende plante Tuberaria guttata, der har små kraftigt gule blomster med fem kronblade.
Blomsterne viser vej for trøffeljægerne, som er sikre i deres sag, når de ser en lille forhøjning med noget, der ligner tegninger i den sandede jord. På dette billede fra trufamania.com ser vi blomsten ved siden af nogle nyopgravede svampe.


Ved en lille bod nær Puerta del Sol i Plasencia sad to kvinder og solgte lodsedler, grønne bønner – og noget, der lignede store kartofler, men det var criadillas.


vi fik en pæn svamp på 100 gram for bare én euro. Vi fik også at vide, hvordan den skulle tilberedes. Gør den ren og skræl det yderste mørke væk. Skær den i mindre skiver.

Et løg snurres i olie på panden, derpå snurrer trøflen med, og så kan den spises som den er, eller i en omelet.