Vi gik en dag ind på Amalienborg for at se Thomas Kluges fremstilling af hele den danske kongelige familie. Et mørkt og dystert sceneri i et land, hvor mørket hersker en stor del af året.

Det spanske dagblad el Mundo har spurgt professor Juan Luna hvad han mener om billedet. Professoren har daglig store officielle portrætter for øjnene, idet han leder Prado-museets afdeling for det XVIII århundredes kunst. Han mener, at maleriets dystre stemning og ulogiske, forvirrede opstilling måske er interessant, men ikke passer til formålet. Efter hans opfattelse skal kongelige portrætter være fyldt med lys og klart fremstille personernes karakter og position. Sådan mener han, at det længe ventede spanske royale portræt vil blive.
Det udføres af Antonio López – maleren i Víctor Erices film “Kvædetræets sol” (El sol del membrillo), som i flere omgange har været vist i Posthusteatret i København.

Antonio López afslutter sandsynligvis i dette år sit portræt af Spaniens kongefamilie. Sidste år kom en bog om Antonio López, hvor man ser del af maleriet i López’ atelier. Lærredet, der måler 3.40 meter * 3 meter blev i efteråret overført til en sal i kongepaladset. Nu venter nationen spændt på at hele billedet bliver offentliggjort, men foreløbig har El Mundo moret sig med at offentliggøre en fotomontage af Pablo Pino, en parafrase over Kluges værk, hvor Kong Juan Carlos med sine små og store er indsat i stil med Margrethe d. 2. & familie på Thomas Kluges maleri.

Kilder:

Kongehuset.dk

www.elmundo.es

www.rtve.es