I 2012 falder Alle Helgenes Dag på en torsdag. For mange spaniere giver det anledning til en laaang weekend, hvor de kan rejse fra storbyen, hvor de lever og arbejder, hjem til den lille landsby, de kommer fra.
Her skal familiegravstedet gøres fint i stand, og der skal lægges friske blomster eller farvestrålende plasticbuketter. Der er også nok at gøre med den kolde tids aktiviteter: efterårsgravning og olivenplukning.

https://youtube.com/watch?v=EGImknw_Dcw%3Frel%3D0

Nogle vil måske allerede slagte et af de prægtige iberiske svin, som har gået ude i bjerget eller på de store sletter med spredte egetræer: “la Dehesa”. Men som ordsproget siger: “El que mata por los Santos, en el verano come cantos” – Den som slagter på Allehelgenes Dag, må spise sten til sommer.

Slagtningen er en af de vigtige begivenheder, som traditionelt finder sted på mærkedagene d. 11. november, San Martín – eller som vi siger her til lands: Mortensdag – og d. 30. november: San Andrés.

I denne tid bliver de lækre agern modne, og jo længere svinene går på olden, jo bedre – hvis man da har råd: Por San Martino mata el pobre su cochino y por San Andrés el rico los tres. På Mortens Dag slagter den fattige sin gris, og på Hellig Anders’ Dag slagter den rige sine tre.

Det er også på denne tid, at vinen er færdiggæret og kan prøvesmages: Por San Martino, todo el mosto es buen vino. På Mortensdag er al most blevet til god vin. Por San Martino bebe tu vino, y deja el agua para el molino. På Mortensdag drik din vin og lad vandet løbe i møllen.

Vi har allerede prøvesmagt vores første vin. I år har druerne i vores lille bjerglandsby været de bedste i mands minde, siger Félix, som er 78 – og det måtte vi endelig ikke sidde overhørig.

Og hele vejen rundt om vores lille have står de just beskårne gamle vinstokke og gør sig klar til vinterdvale.


Kilde: Germán Díez Barrio: Los refranes en la sabiduría popular.