Kirkeåret begyndte i går: første søndag i advent. Om fire uger fejrer vi Jesu fødsel, og den dag fyldes de danske kirker som aldrig ellers.

Spanierne fejrer også julen, og ikke mindst Helligtrekonger. Men i Spanien er det påsken, der er den store højtid: den hellige uge, som handler om Jesu lidelse og død, – og opstandelsen på påskedag, den store glædes og forjættelses dag.
Her vil jeg vise optagelser fra påskesøndag i Zarza la Mayor, en lille by i grænselandet mellem Spanien og Portugal.
Den dag føres Jomfru Maria fra sin lille kirke i udkanten af byen gennem gaderne, hvor hun møder sin genopstandne søn, og jubelen bryder ud. Mange har iført sig den traditionelle festdragt. Mændene har jagtgeværer med, og de affyrer løse skud op i luften som salut.

https://youtube.com/watch?v=bPm1Xi3B2lo%3Fversion%3D3

Figurerne af jomfru Maria og Jesus følges gennem byen til påskemesse i hovedkirken.

Efter påskemessen bæres figuren af jomfru Maria uden for kirken, hvor hun bliver stillet på et stort bord øverst på trappen. Derfra ser hun ned over pladsen, hvor der bliver spillet, sunget og danset til hendes ære.
I en af dansene deles tørklæder ud i tre farver: grøn, hvid og sort – Extremadura-flagets farver, og sangen henvender sig til alle de Zarza-borgere, der bor og arbejder i andre egne af landet, men kommer hjem til påske – og i dag fejrer “domingo de los tiros” – “skudsøndag”.

https://youtube.com/watch?v=w5iiHa7Gjvc%3Frel%3D0

Link til Zarza la Mayor

– og link til en beskrivelse af påsketraditioner på Sardinien, hvor det går til på nøjagtig samme måde! EASTER SUNDAY IN SARDINIA