Vi oplevede i sidste uge en meget slem naturbrand, der i løbet af tre døgn afbrændte o. 12.000 ha. skov her i las Hurdes og Gata.
Om aftenen onsdag d. 17. maj begyndte en sandsynligvis påsat skovbrand i Robledo og la Muela, de to første små bjergbyer langs vejen fra Pinofranqueado, hvor vores Aldehuela ligger øverst, og det bredte sig hurtigt p.g.af voldsom blæst fra skiftende retninger.

Ilden nåede ikke op til os, men fløj videre mod vest til landsbyen Ovejuela og til distriktet Gata.

Der blev iværksat en gigantisk brandsluknings-indsats med deltagelse af det regionale beredskab foruden militær og 100 professionelle brandfolk fra Portugal. Lørdag røg det stadig derovre. Jeg gik op over vores landsby til et af de vandbassiner, hvor helikopterne fylder deres vandsække, når de må flyve over området ved Ovejuela, der er utilgængeligt ad landjorden.

DR bragte nyheden med dramatiske fotos.
The Guardian skrev en stor artikel, hvor de citerer vores murer: Marcos Hernández, who lives in Pinofranqueado, the municipality where the fire began, told the Efe news agency that people in the area felt “very angry” and powerless as the blaze continued.
Vreden skyldes bl.a. at de lokale hader fyrretræerne, der er som fyldt med benzin, og folk må ikke samle kogler til optænding, men de fungerer som “håndgranater” i skoven, når ilden breder sig.
60% af indbyggerne i Pinofranqueado lever af at holde bier, og de er “selvfølgelig” dræbt, ligesom mange andre værgeløse dyr og selve skoven ….
I dag, tirsdag d. 23. maj bringer dagbladet HOY et interview med Antonio Mateos, der fremhæver, at hans får og geder har hjulpet med at holde bevoksningen i 22 ha. land i Gata nede, så ilden er blevet hæmmet i sin fremfærd. Se herom min blogpost GEDER SOM BRANDVÆRN.
Iflg. www.medioambiente.es anser den spanske regering at kun 4-5% af tilfældene er lynnedslag den igangsættende årsag. Hele 60% af skovbrandene er følge af ildspåsættelse i form af ulovlig afbrænding af mark- eller haveaffald, der kommer ud af kontrol, eller som regulær pyromani eller hævnaktioner. Mellem 20 og 25% af skovbrandene skyldes nedfaldne el-ledninger, gnister fra motorer – eller cigaretskod.
Tobaksrygning er også en risiko-faktor i Danmark, som der advares om i brochuren “Velkommen til Vestkysten” – og det er ingenlunde nyt.

Min trofaste bloglæser Kirsten Klitgård har vist mig Erik Henningsens billede af malerinden Maria Thymann, der er ude efter motiver ved Vesterhavet. Kirstens mor og hendes søster kunne fortælle om, hvordan de så Maria Thymann køre rundt i Nymindegab, og Kirstens morfar, som var klitplantør, sagde til malerinden, at hun ikke måtte ryge inde i plantagen på grund af brandfaren!
Kilde: Kirsten Klitgård, redaktør for Karin Michaëlis Selskabet