For 60 cent (4,50 Dkr) får vi i Portugal en “bica”, dvs. en ganske lille kop kulsort kaffe, der kommer med en bittelille dukke-kaffeske af blik.


Portugiserne er kræsne med kaffens kvalitet. Den er i flere århundreder strømmet til Portugal fra de oversøiske områder, Brasilien, Angola, Mozambique, ja helt ovre fra ØstTimor. Kaffen blev ristet og distribueret i Portugal, og megen kaffe er i tidens løb smuglet over de uvejsomme bjerge, der skiller Portugal og Spanien.
Uanset sort og oprindelse, er en god, stærk kaffe bitter. Og hvad matcher det bitre bedre end noget sødt? Den lille kaffeske er vigtig, for sukkeret skal jo røres rundt !


Det kan være underholdende, ja rent ud nyttigt at studere de små poser med sukker; firmaet Sidul laver serier, som disse med mærkedage – mors dag, familiens dag, ungdommens dag – og på bagsiden opskrifter, hvortil der skal bruges rørsukker, som Sidul fremstiller i flere varianter. Her kommer opskrifter på søde drikke, – til ungdommens dag skal der endda lidt alkohol i.


Ligesom kaffen har sukker i århundreder været en af de vigtigste produkter fra kolonierne. Portugiserne spiser mange kager, og de har stor omsorg for kagekunsten. I denne serie kædes harmonien mellem personerne sammen med dejlige kager, igen med anvendelse af en vifte af sukker-typer.

– søndagsfilmen rundes af med en dejlig ananaskage med brunt sukker, og en godbid med kæresten kan bestå i lækre mandelkager med råsukker.

Bedstemor er god at holde sig til. Hun springer ikke over, hvor gærdet er lavest, når der skal trilles en roulade eller bages appelsinkage.

Hvad binder vel familien og kammeraterne sammen som en gang bagværk? Til chokoladekager er mørkt sukker selvskrevent.

Så langt så godt. Den søde alliance mellem kaffe-giganterne og sukker-kæmperne er helt naturlig, og fri for tilsætningsstoffer. Desværre trues idyllen af en voksende bekymring for befolkningens BMI og tiltagende tendens til diabetes. En af Portugals store virksomheder, der i generationer har fremstillet vællingpulver til spædbørn, har annonceret, at de gradvist vil reducere sukkerindholdet i produktet. En supertanker lægger kursen om. Men foreløbig er der frit valg på alle hylder i de delikate, stilfærdige konditorier, der præger de portugisiske bybilleder lige så meget som de støjende barer dominerer ovre øst for grænsen.

LINKS:

DELTA Café (på engelsk)

Opskrifter med sukker fra SIDUL (på portugisisk; f.eks. fars-dag-kager, suk, drømme og brownies med sorte bønner)