Helt ovre i Libanon har man øje for Granadilla – en forladt by med enestående historisk charme her i Cáceres-provinsen.


En mur omgiver hele byen, og porten vogtes af et fæstningstårn med udsigt over et oversvømmet landskab.


Baggrunden er et kapitel af Spaniens historie fra nyere tid: et af Franco-tidens store vandkraft-og-kunstvandings-projekter blev anlagt på Alagón-floden, en biflod til Tajo.
Opdæmningen skabte en stor sø, der oversvømmede marker og jordtilligender til den gamle befæstede by Granadilla.


Størstedelen af det eksproprierede område tilhørte efterkommerne af digteren José María Gabriel y Galán. Derfor opfyldte man familiens ønske om, at søen skulle få navn efter ham.


Byen blev lukket, og indbyggerne fik tilbudt nye boliger i kolonibyer, der blev anlagt i Alagóndalen. Nu kunne dalen nemlig dyrkes, takket være vandingsanlæggene.


Granadilla sank hen i en tornerose-søvn, som fra 1980 er blevet delvis “forstyrret” af et projekt, hvor unge under 18 år fra forskellige lande i nogle uger kommer og bor, medvirker ved istandsættelse af byen og lærer om livet på landet før i tiden!


Har man først vovet sig ud ad den knoldede vej til Granadilla, fristes man overalt til at tage (mobil)kameraet frem, og mange har selvsagt oploadet smukke fotos til internettet.


Således gik det til, at da der skulle optages en musikvideo med den libanesiske sangerinde Balqees Ahmed Fathi’s seneste hit “Enta”, fandt producenten frem til Granadilla.


På det sted fandt de præcis den eventyrlige stemning, som kunne hensætte én til en anden verden, en anden tid.
Allerede efter den første måned havde over 1 mio set og hørt “Enta” på Youtube – et scoop for Extramaduras Film Commission, der faciliterede indspilningen.

kilde: HOY. 04.06.16