For nogle måneder siden beskrev jeg mine over 75-årige naboerskers bøvl med at ansøge om at komme i betragtning til den gestus, som José Antonio Monaga, den daværende præsident for Extremadura, havde tiltænkt de kvinder, som klarede deres familie igennem svære tider (herom blogposten “De nøjsomste“).

Forleden dag sad Tere uden for sit hus og lod solen varme den gigtplagede krop. Hun venter stadig på en operation. Seneste nyt: det kan først blive hendes tur til næste år.

Nå, men hun havde forresten lige set på TV Canal Extremadura, at socialisten Guillermo Vara, der nu (igen) er blevet regionens præsident, vil annulere ordningen med de 300 euro pr. år til mindrebemidlede kvinder over 75. Hans parti synes, det er noget pjat – og fagforeningen CCOO bifalder (!) De gamle koner, som har fået godkendt anerkendelsen, modtager den i år, og så er det slut.
48.672 ældre Extremadura-kvinder har søgt om ydelsen inden fristen udløb 1. august. Den er pr. d. 22. september 2015 foreløbig udbetalt til 9.057, og 3.592 er godkendt. 1.186 har fået afslag. Man mangler altså at behandle 34.800 ansøgninger.

Den PP-regering, der tabte valget i sommer, havde afsat 10 mio euro pr år til ordningen, og det beløb er allerede overskredet. Tænke, tænke – det kan kun skyldes, at denne “historiske gestus” har kostet og vil koste uforholdsmæssigt meget i administration – og dermed kommer den med under alle de budgetoverskridelser, som Vara nu klandrer PP-regeringen for.
Men hvorfor skal modtagerne af denne ydelse dog undgælde? PP-talsmanden Pizarro (genvalgt borgmester i Plasencia) har en pointe, når han finder det svært at forstå, at socialisterne på den ene side har travlt med at grave op i fortiden, dvs. Franco-regimets grusomheder, under overskriften “La memoria historíca”, og på den anden side vil de samme socialister ikke værdsætte de gamle kvinders tyste indsats i samme periode – hvordan hænger det sammen? Er det mon fordi ingen af fagforeningspampernes mødre er så økonomisk ringe stillet, at de kunne komme i betragtning?

Kilde: El Periódico de Extremadura, 22.09.2015