Det danske undervisningsministerium har investeret 15 mio skatte-kroner i kampagnen “Godt du kom” for at bekæmpe fravær.
Til dette formål er der produceret en kampagnehjemmeside: godtdukom.dk og en kampagnevideo. Man kan lave sin egen musikvideo, sende et wake-up-call til en man savner, samt deltage i en kronik-konkurrence.
Det bliver interessant at se evalueringen af effekten af denne storstilede indsats.
Foreløbig er der masser af kommentarer til videoen på Youtube. Der er medgået 1½ mio kr til at producere denne musikvideo, der viser nogle karrikaturer af langhårede, overvægtige usoignerede lærere: “jeg gav dig 7 (NB – vore dages 7 er en karakter lidt over middel) du ville have mere, har jeg ikke rost dig nok...”. Et pjok af en klasselærer omfavner og kæler for de teenagere, der faktisk møder op, og græder bogstavelig talt snot over dem, der glimrer ved deres fravær.

Anderledes konkret er et initiativ fra et par skoler i Badajoz, hvor man udnytter de forhåndenværende ressourcer for at vise små og store elever, at der er noget ved skolen. På San Fernando-gymnasiets gastronomi-linie, der forbereder til levnedsmiddel-uddannelserne, har gymnasiasterne i disse dage travlt med at lære folkeskolebørn i alderen fra tre til tolv år at bage! De allermindste laver portugisiske “chokolade-spegepølser”, og de glæder sig, til de må smage. Andre år har de bagt julekager af forskellig slags.

Arrangementet giver samtidig de større folkeskole-elever et indblik i den verden, der venter dem efter grundskolen: Bl.a. kan gymnasie-eleverne fortælle dem, hvor nyttigt det er at lære portugisisk, et sprog, der efterspørges på mange arbejdspladser og slet ikke er så svært at lære. Folkeskolen Manuel Pacheco ligger i et underpriviligeret område, hvor mange elever savner motivation til at passe skolen, og initiativer som dette hilses varmt velkommen af ledelsen.
En intelligent anvendelse af eksisterende ressourcer – ikke mindst i sammenligning med, hvad Danmark spenderer på godtdukom-kampagnen; jeg har mine tvivl om, hvor mange dovne teenagere, der ligefrem får travlt med at komme hen i den skole, der skildres i “godtdukom”-videoen.

Kilder:

http://uvm.dk/I-fokus/Kampagne-mod-fravaer

http://www.hoy.es/v/20111215/sociedad/aprender-cocinar-anos-20111215.html

http://iessanfernando.juntaextremadura.net/