… på spansk: Fiesta de San Juan er i byen Coria i det nordlige Extremadura en begivenhed, der forberedes igennem hele året af tusindvis af indbyggere.
Fest-arrangørerne grupperer sig i peñas, hvis medlemmer kan kendes på deres tørklæder og skærf – som hænger til tørre på dette års San-Juan-plakat i Coria: “Hvid, Rød og Tyr“:


Byen Coria ligger midt i et vidtstrakt område, hvor der opdrættes kamptyre, og det centrale i Sankt Hans-festen er tyreløb i gaderne og tyrefægtninger.

Corias velbevarede historiske bymidte er omgivet af bymure, og det er derfor relativt let at spærre et område af til tyreløb. Allerede ved halv-fire-firetiden om morgenen slippes den første tyr løs i de snævre gader, og der er også tyrefægtninger midt på dagen og om aftenen.

Men der foregår meget andet i Corias Sankt Hans-tid, der breder sig over hele byen fra d. 17. til den 28. juni.

Der er religiøse processioner, konkurrencer i talrige sprotsgrene: sportsfiskeri og kajak-roning i Alagónfloden, cykelløb, tennis og skakturnering. Der er vinsmagning, og der bydes på gazpacho, småkager og punch til alle. Der kommer folkedansere fra nær og fjern, egnens ryttere giver opvisning, og hver aften genlyder byen af koncerter med musik af mange slags (harmonika, rap, flamenco, rock…). Festen slutter ved midnat tirsdag d. 28. juni med et gevaldigt festfyrværkeri.
————————————————————–

Her i Danmark fejrer vi da også Sankt Hans – som her på Bryggen for et par år siden:

https://vimeo.com/264562200

Desværre står solen op næste morgen over en kæmpemæssig affaldshob, som det tager tid og mandskab at få ryddet af vejen.

I det perspektiv er det imponerende, at indbyggerne i Coria magter at feste nat og dag i to uger uden at kløjs i møget.

Kilde: www.coria.org/sanjuan