Skip to content
IBERIANA
Menu
  • Extremadura
    • kultur
    • økonomi
    • kristendom
    • fritid
    • mad og drikke
    • musik
    • Film
    • Sport
  • Portugal
  • Em português
Menu

Hyrdeliv

Posted on 26. July 201020. November 2021 by mail@casaeva.dk

Når vi går tur i bjerget, møder vi undertiden hyrden fra nabolandsbyen med den store gedehjord. De fordeler sig ud over oliventerrasserne i mange niveauer, og finder græs og masser af aromatiske urter under træerne. I middagsheden må de ind, men om aftenen kommer de ud igen. Kun regn kan de ikke tåle! Disse geder vandrer rundt i bjergene i nærheden og kommer hver nat ind i deres stald i den lille bjergby.

Længere sydpå i Extremadura ligger de store dehesa-områder, hvortil får og køer fra de høje bjerge i Spaniens nordlige provinser, Salamanca, Segovia, Avila drives ned, når der bliver for koldt på sæteren. I juni drager de nordpå, og i oktober kommer de tilbage til vinterkvarteret i Extremadura, ad trashumancia-vejene, der er 70 meter brede: en vandring tager et par uger, og dyrene skal kunne græsse undervejs. I vore dage drejer det sig ‘kun’ om ca. 100.000 får og køer mod 225.000 i 1990’erne, og nogle kvægavlere er gået over til at transportere deres får med lastbiler, så behøves ingen hyrder til vandringen. Men der kan kun være 15 køer i en lastbil, så køerne går selv, drevet af Spaniens beredne ‘cowboys’. Ligesom fårehyrderne har de en imponerende viden om dyrenes liv og den rette pleje, og hjordene er underlagt streng og kostbar kontrol.

Kødet fra dette kvæg er af høj kvalitet, takket varieret kost, megen motion og omhyggelig pleje. Men salgspriserne følger ikke med den øvrige prisudvikling, og kun takket være støtteordninger har Spanien stadig en produktion. Der er nemlig opstået en ulige konkurrence, idet lam fra Australien fragtes til Europa på store skibe i flere etager, hvor dyrene fedes op på kunstfoder, til slagtning og pakning ved ankomsten, først og fremmest i Holland. Og det kød kan man købe billigere i supermarkedet end de lokale lammestege fra Extremadura.

Køer og kalve, og får, der får lam….

Og geder, der får kid. Jeg kigger endnu en gang på de små bjerggeder i Las Hurdes, og det nyfødte kid. Det kommer til at vokse op under hyrdens omsorg – og en dag bliver det spist af folk, der kan smage forskel! Men når hyrden bliver for gammel til at gå ud morgen og aften året rundt, kommer staldene måske til at stå tomme?

Kilde: Artikel i HOY om Julio Grande Ibarra

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

SØG

  • Velkommen Felipe og Letizia
    Kongepar i las Hurdes18. May 2022
    Mandag d. 9. maj kom vi til vores lille bjerglandsby Aldehuela. Vi parkerede på Volvederoen, hvor al biltrafik bliver standset, og så et opslag på lægehuset: Opslaget var fra borgmesteren...
  • En historie om Orgler26. February 2022
    Den portugisiske forfatterinde Lídia Jorge fortæller i en radiokronik om orgler. Hun har besøgt Leipzig i selskab med en musikprofessor, som tager hende med ind i monumentale kirker, hvor Johann...
  • Julias kvædetræ
    Gastronominde24. January 2022
    I efteråret lærte Julia og Marisol og Vicente mig at lave kvædebrød. De var selv i gang med en kæmpe-portion til at tage med sig, når vinterkulden ville sende dem...
  • Borte med…. Tiden30. September 2021
    Lige siden vi for en snes år tilbage for første gang kom til Extremadura har Dagbladet HOY været en pålidelig og vidtfavnende kilde til viden om regionen i fortid og...
  • Alberto Ginés
    Rocódromo Alberto Ginés12. August 2021
    Alberto Ginés fra Cáceres har til alles – også sin egen – overraskelse vundet guld i en sportsgren der i år 2021 for første gang blev repræsenteret ved OL. Nemlig...
  • Cykel-land28. July 2021
    I år fører cykelløbet “Vuelta a España” rytterne igennem vores kære Extremadura. Bedre forhold for cyklisterne kan man vist ikke ønske, og deres medfølgende fans kan få fine oplevelser med...

alquería analfabetisme botanik byfornyelse børn civilisation cordel corona corona virus covid19 Danner domestic violence enologi Eva Kvorning gastronomi historie humor hurdano Hurdes hustruvold hygiejne håndvask klang kobber kunst landsbyliv litteratur Lídia Jorge maleri malm markeder Oporto pedáneo Porto portræt resonans ressourcer smitte socialpolitik Spanien spisevaner tradition trafik vandspild zika

© 2022 IBERIANA | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme