En dag var jeg blevet bidt af en kat; på lægehuset gav de mig penicillin, rensede såret og forbandt det, og gav mig besked om at vaske det med sæbe to gange om dagen, før jeg lagde forbinding på. Tilbage i landsbyen spurgte Elvira, hvad der var sket, – og så sagde hun: “Du skal da have noget af min sæbe, den er supergod til sår.” Og det var rigtigt. Her er et billede af Elviras sæbe:

Elvira laver selv sæben: 5 liter olie og 5 liter vand koges med soda i en stor gryde ude i det fri. En klump spæk eller talg, hvis man har det, er godt at komme i, for moderne olie er ikke som den olie, de selv pressede af deres egne oliven før i tiden.

Spanske husmødre bruger denne sæbe til al slags hygiejne: personlig vask, gulvvask og anden rengøring. Også til tøjvask, man gnider vanskelige pletter med sæben, og den kan gå i vaskemaskinen: sæbestykket puttes i en sok, der tages op inden skylleprogrammet.

Til denne sæbe genbruges overskydende olie fra madlavningen. Men inde i en by kan det være svært at komme til at koge og senere opbevare sæben. Derfor tager man i Plasencia et særligt initiativ i juni måned: her giver den GRØNNE BRIGADE sæbe i bytte for brugt madolie. På det ugentlige tekstilmarked ved Parque del Pino har brigaden en bod, hvor husmødre og -fædre kan aflevere flasker og dunke med brugt olie og få sæbe til gengæld. På andre tidspunkter kan man aflevere sin brugte olie i ‘naturskolen’ Aula de Naturaleza.