Den 20. januar er det Sankt Sebastians dag. Sebastian var en romersk soldat, der nægtede at afsværge sin kristne tro. Derfor blev han bundet til en pæl og beskudt af bueskytter. Han døde imidlertid ikke af sine sår, og en variant af legenden fortæller, at han efter flere pinsler blev kastet for de vilde dyr. Disse nænnede dog ikke at overfalde den hellige mand, men slog en fredelig kreds omkring ham.

Denne historie genskabes hvert år d. 20. januar i den lille by Acehúche i provinsen Cáceres i det vestlige Spanien. Her går de såkaldte “carantoñas”, der er mænd udklædt i gede-eller fåreskind og med store masker, i procession to og to og udstøder det hemmelighedsfulde “GU”. Idet helgenbilledet bæres ud efter festgudstjenesten skyder byens ungersvende med løst krudt op i luften og kvinder i festdragt strør konfetti. Helgenbilledet af Sankt Sebastian bæres i rundt i byen. Vilddyrene danser og hilser ærbødigt på San Sebastián, lige til den frygtindgydende Tyreko med drabelige horn dukker op og skræmmer alle. Fra Rådhusets balkon holder præsten en lovtale for Sebastian, og bagefter er der kager og vin i massevis.

Klik her for at se levende billeder fra landsbyen Acehúches fest for San Sebastián i 2011.

——————————————————————————————————

Kilder: www.hoy.es og www.viajarporextremadura.com