I maj måned kunne jeg fortælle om det spanske kongepars besøg i las Hurdes 100 år efter, at kongens oldefar Alfonso XIII begav sig ud til det den gang helt isolerede og nødlidende område. Det var tydeligt, at både Spaniens nuværende konge, Felipe VI og dronning Letizia nød den hjertelige modtagelse i det naturskønne og virksomme Hurdes.
To måneder senere skulle kongen igen til Extremadura, nu for at deltage i åbningen af en hurtigtogsforbindelse til Madrid. Den dag greb han en sørgelig anledning til at besøge las Hurdes på ny. Den foregående mandag var et lyn nemlig slået ned i en højtliggende Hurdes-landsby, og der udviklede sig hurtigt en omfattende naturbrand i fyrreskovene, som fænger hurtigt, og hvor specialiserede brandfolk og militærets indsatsstyrker må sættes ind, både på land og fra luften. Slukningsarbejdet stod på i det meste af en uge, og over 3.000 hektar blev lagt øde. Befolkningen fra 10 småbyer måtte evakueres, og først efter en lille uge kunne de vende hjem.
Mandag d. 18. juli landede den kongelige helikopter ikke i Pinofranqueado som ved det glade besøg i máj måned, men i Vegas de Coria, nærmere brandstedet.
Denne video fra kongehusets youtube-kanal viser glimt fra det uventede genbesøg. Kongen hilser på beboere fra området og repræsentanter for indsats-styrkerne, der bl.a. kan berette om udfordringer som dagtemperaturer på 40 grader og vindstød på over 70 km i timen.
Inden for en uge er 3 store områder i Extremadura blevet hjemsøgt af naturbrande. De har været usædvanlig voldsomme, men det er på ingen måde første gang, lynet slår ned eller nogen glemmer at skodde en cigaret eller rydde op efter en grillfest i det fri.
Se dette billede, som jeg tog i 2009 efter en skovbrand ved Nuñomoral, ikke langt fra det område, der blev ramt i år.
De lokale beboere kritiserer myndighederne for at undlade forebyggende indsatser. Der træffes skæbnesvangre beslutninger ved skriveborde i de store byer, hvor man ikke forstår, at fyrretræer er det dårligste valg, når der skal plantes skov på bjerget: fyrrene futter af for et godt ord, og er ikke noget værd som gavntræ. Man burde vælge kastanjer, korkeg eller steneg, siger de.
Før i tiden drev Hurdes-folket store flokke af geder omkring i bjergene, og de vævre dyr holdt det krat og brombær nede, som nu fungerer som væge for ildebrandene. Borgmesteren i den lille by, hvor branden begyndte, fortæller med bitterhed, at der er givet afslag på en ansøgning om at opføre et staldanlæg for geder. Sådan kvæles lokalt initiativ, og den traditionelle viden tages ikke i betragtning, når der træffes beslutninger om naturbevaring.
Gamle folk i Hurdes er glade for kongebesøg, for de har erfaret, at det medførte indsatser til gavn for området. Som de siger: “Bare kom igen, Deres Majestæt, for når her kommer en konge forbi, får vi regnvejr!”
Mon kong Felipe husker at lægge et godt ord ind for las Hurdes, ja i det hele taget de mange “affolkningstruede” egne af det store land, når han er tilbage i hovedstaden? Kan hans ord få beslutningstagerne til at rejse sig fra skrivebordene og tage ud, hvor det bogstavelig talt brænder på?
Kilder:
Dagbladet HOY
Det spanske kongehus videokanal
Se også min blogpost om Nyttige Geder