Når vi flyver til England, skal vi stille uret en time tilbage. England ligger selvfølgelig også et godt stykke vest for Danmark, og solen kommer senere dertil.
MEN: selv om Madrid ligger lige så langt mod vest som London, viser urene det samme i Barajas lufthavn som i Kastrup.
Når vi her fra Extremadura tager et svip over grænsen til Portugal, “vinder” vi en time. Portugiserne har samme tid som England (og det er nok ikke bare fordi der kommer så mange feriegæster fra de Britiske Øer!)
Dette fænomen har længe undret os, – men forleden læste vi en forklaring i avisen HOY: Spaniens ure blev stillet frem, da de tyske tropper gik ind i Paris i maj 1940. Det fik Franco til at antage, at det nye Europa ville få Berlin-tid, og derfor besluttede han, at Spanien skulle ændre “tidszone”. Og siden har ingen ændret på dette levn fra det “gamle regime”.
I sidste uge afholdtes den femte kongres for rationalisering af de spanske arbejdstider. Kommisionens formand Ignacio Buqueras arbejder energisk på at gøre Spanien til et rationelt, europæisk land også i henseende til, hvordan arbejdsliv og familieliv kan harmoniseres. Bl.a. bør den lange pause midt på dagen erstattes af en “siesta light” på 15 minutter. På den måde kan der blive bedre tid til samvær med børnene og motion osv. – og man er på “sin pind” på arbejdspladsen samtidig med forretningsforbindelserne i andre lande.
Et firma, der med stor succes har afskaffet den opdelte arbejdstid, er el-selskabet Iberdrola, der nemt kan se fordelen ved at spare belysningen på kontorerne i aftentimerne.
Hvornår mon det bliver slut med, at offentlige kontorer, museer og butikker er lukket mellem kl 14 og 17-18 stykker? Et “spansk særpræg” som er irriterende for os turister, – men efterhånden så belastende for familielivet, at presset mod det vokser. Flere og flere vil være hjemme klokken seks.
Kilde: V, tillæg til HOY, d. 20.10. 2010