10.000 skridt om dagen lyder parolen! Skridttælleren viser, at det bliver til en lang tur! Heldigvis har vi gode gåture herfra – f.eks. hen ad Bryggepromenaden, over Cykelbroen og rundt om Havneholmen, langs havnen hen over Knippelsbro og hjem via Volden. En herlig tur, uden skygge fra høje huse og fri for biltrafik, så vi kan snakke sammen på den helsebringende gåtur, – le ”Promenade hygiénique”, som franske sundhedsfortalere sagde for 100 år siden.

For mig ligger der en stor værdi i, at gåture kan forenes med samtale – hvad der er vanskeligt, når man cykler, løber, svømmer eller på anden måde udfolder sig fysisk.

Det bliver dejligt at komme til las Hurdes igen og møde naboerne dagen igennem, på vej ud i haverne, op i bjerget, hen ad vejen… De holder hinanden underrettet om, hvor de er på vej hen, de slår følge… Alle må de ud, kun voldsomt vejr eller sygdom holder dem inde. Hele deres liv har de gået – og gået langt: de har vandret med gederne vidt omkring i bjerget; de har gået til deres haver og småbitte marker og kastanjelunde højt oppe ad skråningerne, de har passet bistaderne overalt i bjerget, de har plantet skov, de er gået over passet til Salamancaprovinsen for at sælge kirsebær og for at arbejde i kornhøstens tid. Hvordan skulle de holde op med at gå, nu hvor de er blevet gamle?

Fra officielt hold anerkendes det som vigtigt, at indbyggerne rundt om i de små landsbyer kan komme ud at gå. Det er godt for krop og sind, styrker bentøjet og holder tungsind på afstand. Men det skal foregå i sikkerhed. Efterhånden kommer der flere biler på vejene, og derfor sættes der beskæftigelsesarbejde i gang med at anlægge fine brede fortove, ja rene promenader, ad lange strækninger ud fra de småbitte landsbyer. Der er bænke langs fortovet, og for enden af promenaden ofte et lille anlæg med udsigtsbalustrade og borde og bænke og udendørs komfurer. For gåture er sunde – og de styrker fællesskabet! Når vi kommer til Spanien igen, må jeg have nogle billeder af, hvordan los hurdanos bare går og går – her er foreløbig fotos fra egnens mange slags veje, stier og fortove:https://youtube.com/watch?v=VyA9kzfZXFg%3Ffs%3D1